2017 tahun penuh cabaran

Bismillahi..
Allahu akbar..


Kesempatan pagi ini sambil menunggu giliran rawatan gigi di Klinik Kesihatan Putrajaya Presint 18, Babah nak menulis sesuatu tentang cabaran tahun baharu 2017 ini.


Selain cabaran untuk sekolahkan Amin yang Babah tulis dalam beberapa entri sebelum ini, banyak lagi cabaran besar yang Babah, Ummi dan anak-anak Babah semua perlu tempuhi pada tahun ini.


Kalau di dada-dada akhbar, ahli politik, ahli perniagaan dan negarawan akan bercakap tentang cabaran ekonomi negara dan dunia yang semakin meleset. Itu memang tidak dapaf dinafikan. Kejatuhan mata wang ringgit yang paling teruk setakat ini (USD1 menghampiri RM5) sudah tentu memberi kesan yang menyeluruh kepada negara dan kita juga. Kenaikan harga barang keperluan harian dan petrol sudah cukup menjadi sebab kemelut rakyat Malaysia hari ini.


Namun, cabaran dalam negara Babah sendiri bersama Ummi dan anak-anak Babah adalah dengan ketiadaan Bibik Ana mulai awal Januari 2017 lagi. Bertahun lamanya Bibik Ana menabur bakti membantu Ummi menguruskan banyak perkara di rumah. Sejak tahun 2007 lagi keluarga kita mempunyai pembantu rumah. Sejak kelahiran Abang Faei lagi. Kini Abang Faei dah hampir berumur 10 tahun. Lebih kurang selama itu jugalah Babah dan Ummi memerlukan pembantu di rumah.


Tapi kini tidak lagi. Sudah sampai masanya negara Babah dan Ummi ini perlu ditadbir urus oleh Babah dan Ummi sendiri . Sama seperti ibu bapa yang lain. Anak-anak Babah dan Ummi dah besar! Kalau kalian tidak belajar hari ini, bila lagi?


Rutin Babah dan Ummi kali ini berubah 180 darjah. Seawal jam 5:30 pagi lagi Babah dan Ummi dah macam lipas kudung. Menyiapkan makan pakai kita sekeluarga, mengemas rumah dan segala bagai yang perlu diuruskan untuk kelancaran tugas kita sepanjang hari. Alhamdulillah, anak-anak Babah dan Ummi rajin membantu bila diperlukan. Teruskan ya anak-anak.


Kalau bercakap soal kerja, tahun 2017 ni tugas Babah di pejabat semakin mencabar. Tugas Babah makin bertambah. Babah ditugaskan menguruskan satu subjek baharu di samping subjek lama yang masih Babah uruskan. Ummi juga begitu. Tugas sebagai setiausaha HEM cukup membuatkan Ummi sering tak cukup tangan nak buat kerja-kerja sekolah yang lain.


Tahun 2017 ini juga, Abang Adi akan menduduki PT3 dan Irfan pula akan menduduki UPSR. Ummi dan Babah perlu memastikan Abang Adi dan Irfan berjaya dengan cemerlang dalam ujian dan peperiksaan mereka. Begitu juga dengan Abang Faei dan Lisa.


Babah dan Ummi akan sentiasa mendoakan kesejahteraan kita sekeluarga. Semoga cabaran-cabaran tajun ini dapat kita semua tempuhi dengan gagah dan jaya. Moga Allah memberi kita rezeki yang melimpah ruah untuk dikongsikan dengan yang lain, keberkatan dan keredhaanNya di dunia dan akhirat. Amin.


Babah

1 comments:

  Izan Mohd Yusoff

12 Januari 2017 1:52 PTG

Aminnn..ya rabb

Pengikut

Blog babah

Senarai blog menarik

Lanjutkan kasehKAMI dalam kasehNYA

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker .

Mior Syazril.................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Izan............................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhd. Irsyadi........................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Iman Izzati..................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irfaei..................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irhamni..............