Sayangi bumi kita

Hijaukan bumi kita.. dan sayangilah bumi kita.


Hari ni kereta JLU Babah tak ubah seperti lori pengangkut sampah. Isk... lupa pulak nak ambil gambar.


Semalam, Babah dan Abang Adi bertungkus lumus menyisih barang-barang yang tidak diperlukan lagi di kuaters apartment kita di Putrajaya. Kertas terpakai, buku-buku kerja yang sudah digunakan, botol-botol plastik minuman dan krim mandian, kotak-kotak minuman, printer rosak dan macam-macam lagi. Penuh satu Estima.


Bukan duit jadi ukuran bila barang-barang kitar semula ni di hantar ke Pusat Kitar Semula, tetapi kesedaran terhadap menjaga alam sekitar itulah yang paling penting. Kalau kertas-kertas tu dibuang di tempat sampah biasa, ia tidak akan dikitar semula. Ia akan menjadi longgokan sampah di tempat sisa pepejal di sana-sini.


Tetapi, kalau dilihat nilai-nilai tukaran barang kitar semula tersebut, adalah lebih baik menyimpan kertas putih terpakai berbanding besi buruk yang nilainya jauh berbeza.



Babah 

2 comments:

  Azizi sobari

23 Januari 2017 12:26 PTG

Assalammualaikum pak andak dan mak andak.pertama sekali ejee dan deena nak ucapkan ribuan terima kasih sebab terima kehadiran kami datang ke rumah.layanan sangat Terbaik dgn hidangan yang sedap2.walaupun perut dh full semalam,sbb aroma hidangan nasi arab tu tetap kena masukkan ke perut gak.hehehe.
Akhir kata semoga Allah terus merahmati keluarga pak andak dan amnya utk our big family semua sekali.nanti de masa yg lain kami datang lagi yer.dan juga nanti de kelapangan kita ronda2 di sabak bernam plak.daerah jelapang padi.

  k a s e h K A M I

24 Januari 2017 10:25 PG

Wa'alaikumussalam Ejee...
Sama-sama... Itulah yang seadanya... Lain kali kalau datang lagi kami masak special lagi.. InshaAllah...

Ejee.. ni salah parking ni.. Komen ni sepatutnya utk entri selepas entri ini. Yang ini entri barang kitar semula.. hehehehe... Tak pe lah.. masih dalam blog yang sama... kan!... Tqvm Ejee.. sudi singgah di blog famili kami...

Pengikut

Blog babah

Senarai blog menarik

Lanjutkan kasehKAMI dalam kasehNYA

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker .

Mior Syazril.................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Izan............................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhd. Irsyadi........................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Iman Izzati..................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irfaei..................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irhamni..............