Selamat Datang Abang Am, Kak Ruby, Kak Deena & Abang Ejee


Babah nak simpan di sini kenangan kehadiran dua beradik anak buah Babah; Abang Am dan Kak Deena bersama pasangan masing-masing Kak Ruby dan Abang Ejee, ke rumah apartment kuaters kita di Putrajaya.


Ahamdulillah. Syukur kepada Allah yang memberi rezekiNya tidak putus-putus kepada hamba-hambaNya. Dengan izin Allah, mereka semua diberi kesempatan oleh Allah untuk hadir menziarahi kita di Putrajaya. Hampir genap sebulan mereka berdua berkahwin, akhirnya mereka sampai juga menziarahi kita di sini. Satu tempoh yang cepat dengan rutin dan kehidupan mereka yang bekerja. (Terima kasih Pak Andak dan Mak Andak ucapkan pada Am, Ruby, Ejee & Deena)


Pada awalnya Ummi hanya nak sediakan Mee Hoon @ Kuew Tiaw Goreng sahaja sebagai hidangan minum petang. Babah pula nak buat Puding Roti Cokelat dan Puding Karamel. Tapi bila Kakak Deena whatsapp Ummi mengatakan teringin nak makan Nasi Arab, Ummi terus kata pada Babah, "Kita tukar plan lah! Kita buat Nasi Arab. Deena mengidam ni!". Babah terus bersetuju. Tapi kalau baru nak mula masak, bahan-bahan tak ada. Masa pun dah suntuk. So, Ummi dengan rela hati sanggup start kereta untuk beli Nasi Arab tu di Restoran Saba Cyberjaya. Deal! Babah dan Abang Syadi pula siapakan apa yang ada di rumah.


Di rumah, Babah hanya beri arahan dan tunjuk ajar pada Abang Adi untuk menyediakan Puding Roti Cokelat. Plan awal untuk buat Puding Karamel Babah batalkan kerana Babah sendiri tiada keyakinan nak membuatnya. Dah tak berapa ingat caranya. Akhirnya, Babah arahkan Abang Adi buat satu lagi Puding Roti tetapi kali ini Puding Roti Kismis.


Setelah Ummi balik dari membeli Nasi Arab, Babah cadangkan pada Ummi untuk buat satu lagi menu; Lasagna Sardin. Wah, memang Win! Banyak menu untuk hidangan petang yang merangkap makan malam ni. Alhamdulillah, mereka semua sampai pada waktunya. Hidangan semua telahpun tersedia. Langkah kananlah mereka sampai.


Babah dan Ummi memuji sikap Abang Am dan Kakak Deena serta Abang Ejee dan Kakak Ruby. Mereka anak-anak buah Babah yang pandai menghormati orang tua. Babah dan Ummi berharap anak-anak Babah juga mencontohi mereka.


Kita semua gembira dengan kehadiran mereka. Berbual, berjenaka dan bergelak ketawa. Tapi ada satu ketika tu tiba-tiba menangis pulak. Waktu tu kita semua sedang duduk-duduk di sofa sambil bersembang dan membelek album. Tiba part gambar scan Abang Adi ketika masih dalam perut Ummi, Babah menyuruh mereka membaca tulisan yang Babah tulis di sebalik gambar tersebut. Nota yang tertulis di sebalik gambar tersebut Babah tulis sewaktu Ummi mengandungkan Abang Adi, pada hari yang sama gambar scan Abang Adi tu di ambil. Itulah kali pertama Babah dan Ummi melihat Abang Adi sebagai zuriat pertama Babah dan Ummi. Ada cerita pada hari tersebut. Dan Babah abadikan cerita itu di sebalik gambar tersebut. Kakak Ruby dan Kakak Deena hampir menitiskan air mata membaca cerita itu. Dan Kak Ruby bercakap pada Abang Am, "Awak tolong jadi macam ni ye!"


Hari ni Babah baru sedar yang muka Abang Am macam muka Babah. Pada mulanya Mama Yanee yang perasan bila Babah hantar gambar kita semua sedang makan melalui aplikasi whatsapp ke Group Anak Menantu Sapawi. Mama Yanee cakap, "Eh, muka Am dah macam muka Pak Andak". Kemudian, sewaktu membelek gambar-gambar lama Babah, Kakak Ruby dan Kakak Deena juga mengatakan muka Babah sewaktu muda sama macam muka Abang Am. Bila Babah lihat semula, hmm.. memang betul!Sebenarnya, bukan Babah dan Ummi sahaja yang ternanti-nantikan cahaya mata mereka. Atok dan Opah serta yang lain-lain juga mengharapkan mereka segera mendapat cahaya mata. Sudah tentulah Mama Yanee, Papa Ahnel dan Ayah Ayee. Mereka akan jadi Tok Ma dan Tok Pa. Babah dan Ummi akan jadi Tok Andak dan Wan Andak. Opah dan Atok di Karak pula akan jadi Moyang!


Dikesempatan kehadiran mereka juga, Babah dan Ummi nak menyampaikan hadiah perkahwinan kepada mereka yang Babah dan Ummi masih berhutang dengan mereka. Harap mereka gembira dan seronok. Bukan itu sahaja, Babah dan Ummi juga akan hadiahkan tempat tidur percuma di homestay kita di Johor Bahru. Bila-bila sahaja yang mereka mahu kalau mereka turun ke sana (kecuali tarikh yang dah tak available disebabkan ada guest lain yang telah menempah terlebih dahulu).


Last but not least, Babah dan Ummi sentiasa doakan anak-anak Babah dan Ummi, anak-anak buah Babah dan Ummi kekal bahagia dan berjaya dunia dan akhirat.


Babah.


2 comments:

  Iman Izzati

23 Januari 2017 12:39 PTG

Wahhh

  k a s e h K A M I

24 Januari 2017 10:21 PG

Rindu kakak... mmmmuah..

Pengikut

Blog babah

Senarai blog menarik

Lanjutkan kasehKAMI dalam kasehNYA

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker .

Mior Syazril.................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Izan............................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhd. Irsyadi........................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Iman Izzati..................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irfaei..................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irhamni..............