What? Kakak Iman nak quit STF?

Kali ni Babah nak bercerita tentang Kakak Iman. Kali terakhir Babah bercerita tentang Kakak pada tahun 2011 yang lalu.

Dah banyak cerita tentang Kakak yang dah terlepas. Nantilah sikit-sikit Babah akan cerita satu persatu nanti.

Kakak sekarang sudah masuk tahun kedua di Sekolah Tun Fatimah (STF) Johor Bahru. Ini bererti Kakak Iman sudah berada di Tingkatan 2! Cepat betul masa berlalu.

STF adalah sekolah impian Kakak sendiri. Hasil cerita-cerita Babah pada Kakak tentang mantan bos babah yang merupakan serikandi STF, begitu juga dengan kawan-kawan Babah yang Kakak pernah jumpa (ada di antara mereka juga merupakan serikandi STF), Kakak jadi teruja untuk sekolah di sekolah yang hebat itu. STF satu nama sekolah berasrama penuh yang gah sejak sekian lamanya.


Baru-baru ni, Babah hantar Kakak balik ke asrama setelah seminggu bercuti sempena Tahun Baru Cina. Ummi tidak dapat ikut sama pada kali ni kerana selepas Babah menghantar Kakak balik ke asrama, Babah akan terus berada di Johor Bahru untuk beberapa hari kerana ada tugas di sana. Kalau Ummi dan adik-adik yang lain ikut, sudah tentu mereka terpaksa ponteng sekolah pula.

Petang sabtu hari tu, Babah sampai tepat-tepat jam 6 petang di pintu pagar sekolah Kakak. Kalau terlebih daripada waktu tersebut, pengawal keselamatan sekolah tidak akan membenarkan ibu bapa atau penjaga masuk ke kawasan sekolah. Murid perlu berjalan kaki dari pintu pagar sekolah ke asrama yang jaraknya lebih kurang 200 meter. Kasihanlah Kakak kalau kena macam tu! Barang Kakak banyak.

Setelah siap memunggahkan barang-barang Kakak sehingga menghampiri pintu dorm asramanya, Babah memeluk erat Kakak sambil menciumnya. "Belajar rajin-rajin ye Kakak!" Itulah ucapan yang sentiasa Babah dan Ummi ucapkan kepada Kakak. Babah nak tolong hantar sampai dalam dorm tak boleh. Tak seperti hari pertama Kakak masuk ke STF ni. Babah yang tolong kemas dan hias almari Kakak.

Setelah meninggalkan STF petang tu, Babah terus balik ke rumah kita di Taman Kempas Utama yang kini telah Babah jadikan homestay. (Dilain waktu nanti Babah nak bercerita juga tentang rumah kita yang dah jadi homestay tu. Banyak kisah menarik disebaliknya yang boleh disimpan di sini. InshaAllah). Seperti biasa, bila Babah balik ke homestay tu, Babah tidak akan duduk diam. Macam-macam perkara yang Babah nak buat. Mengemas, membersih, menyusun atur, membaiki barang-barang yang rosak dan sebagainya. Kadang-kadang sampai ke tengah malam Babah tak berhenti bekerja di situ. Samalah keadaannya Babah kali ni.

Sedang Babah sibuk bekerja, tiba-tiba satu SMS masuk ke talifon bimbit Babah. "Hmm.. daripada Kakak!", desus hati Babah. Kali ni Kakak dah bawa talifon bimbit ke sekolah. Meskipun peraturan sekolah tidak membenarkan muridnya membawa talifon, tapi kali ni Kakak nak bawa juga. Babah dan Ummi pun bersetuju untuk membenarkan Kakak membawa talifon. Tapi bukan talifon pintar! Hanya talifon penggunaan asas yang Babah baru belikan untuk Kakak. Talifon jenama Samsung dengan harganya RM80 sahaja. Hanya untuk boleh bercakap dan menghantar SMS. Cukuplah tu! Tak perlulah setiap kali balik, Kakak mengorek tabung duit siling Babah dan Abang Adi lagi.

SMS daripada Kakak malam tu betul-betul mengejutkan Babah. "Babah, Iman nak quit STF"... Itu bunyi mesej pertama. Kemudian disusuli mesej kedua, "Iman homesick.. Iman nak quit STF.. Iman nak balik rumah".

"Oh no!!!" Hati Babah tak tenteram. Kenapa baru sekarang Kakak timbulkan soal homesick? Selama Kakak di Tingkatan 1, Kakak tak pernah sebut pun Kakak homesick. Sebelum ni, bila Babah tanya Kakak kehidupan di STF, Kakak mesti jawab seronok. Tak ada masalah yang besar-besar pun yang Kakak hadapi.

Mesej Kakak tidak berhenti di situ pada malam tersebut. Esoknya (Ahad) Kakak masih menghantar mesej gesaan yang sama kepada Babah dan Ummi. Allahuakbar... Tak kan lah dengan mudah Babah dan Ummi nak menuruti kemahuan Kakak? Mesti ada sesuatu yang menyebabkan Kakak bertindak sedemikian...

Tunggu kesudahan ceritanya selepas ini...


Babah.


0 comments:

Pengikut

Blog babah

Senarai blog menarik

Lanjutkan kasehKAMI dalam kasehNYA

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker .

Mior Syazril.................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Izan............................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhd. Irsyadi........................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Iman Izzati..................................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irfaei..................

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Mior Muhammad Irhamni..............